adas-waarschuwingssysteem-rijbaan-wisseling

INTRO
Beroepschauffeurs brengen vele uren op de weg door. Hoewel alle landen wetten hebben om te voorkomen dat ze afgeleid worden tijdens het rijden en ongepast gedrag achter het stuur, blijft afleiding een belangrijke oorzaak van veel ongevallen die leiden tot ernstig letsel, slachtoffers en verlies van eigendommen. Met dat in gedachten hebben we een geavanceerde videotelematica-waarschuwingsoplossing ontwikkeld die bedrijfsvloten daarbij actief helpt, het systeem van Teltonika valt onder de ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) systemen.

adas-waarschuwingssysteem-rijbaan-wisseling

UITDAGING
Volgens IATSS-onderzoeksgegevens behoren ongevallen als gevolg van het verlaten van de rijstrook tot de dodelijkste soorten botsingen. Alleen al in de VS kon Lane Departure Warning (LDW) 6% van de ongevallen, 10% van de letselongevallen, 6% van de dodelijke vrachtwagenongevallen en 31% van de dodelijke eenzijdige ongevallen voorkomen. Sterker nog, een dergelijk systeem zou jaarlijks 297.000 verkeersongevallen kunnen voorkomen. Over het algemeen is de situatie in andere landen niet beter - wereldwijd vindt ongeveer 60% van de verkeersdoden plaats als gevolg van onbedoeld verlaten van de rijstrook.

De meest voorkomende en belangrijkste reden daarvoor is afgeleid autorijden, wat wordt beschreven als elke activiteit die de aandacht afleidt van het besturen van een voertuig. Helaas zijn velen van ons, professionals of amateurs, daar kwaliteit van. Denk hier eens over na: volgens een onlangs uitgevoerd nationaal onderzoek onder Amerikaanse automobilisten die hun gewoonten wilden begrijpen, meldde 52,5% van de respondenten dat ze at tijdens het rijden, 23,6% sms'te, 11,7% foto's nam, 6,5% make-up aanbracht en 3,4% drinkt tijdens het rijden. Sterker nog, automobilisten worden minstens 10% van hun rijtijd afgeleid door hun telefoon.

Uit de studie van het Insurance Institute for Highway Safety in december 2020 bleek dat waarschuwingssystemen voor het verlaten van de rijstrook het aantal ongevallen met een voertuig, zijwaartse botsingen en frontale botsingen met 11% verminderen en ongevallen met letsel van hetzelfde type met 21% voor personenauto's. Kortom, deze systemen hebben bewezen effectief te zijn in het verminderen van verkeersongevallen, verlies van activa en vracht, verwondingen en dodelijke slachtoffers.

Om deze grote zorg aan te pakken en wagenparkbeheerders en chauffeurs te helpen, heeft het Teltonika Telematica-team de ADAS-oplossing ontwikkeld en geproduceerd: het geavanceerde videotelematicasysteem dat is ontworpen om aanrijdingen en ongevallen op de weg te voorkomen.

OPLOSSING
In dit geval maken we gebruik van het Advanced Driver-Assistance System (ook bekend als ADAS) - een uitgebreide videotelematica-oplossing die onlangs door Teltonika is gelanceerd. Het bestaat uit een speciale camera gemonteerd op de voorruit van een voertuig en de SPECIALE categorie GPS-tracker FMC125 combo, beide verbonden via seriële poort RS-232. Het bevat ook een weergave van meldingen op het dashboard.

RIJBAAN BEWAKINGS-SYSTEMEN REDUCEREN HET AANTAL ONGEVALLEN MET 21%

Teltonika ADAS is gebaseerd op geavanceerde technologieën en heeft verschillende geïntegreerde waarschuwingssystemen: waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook, waarschuwing voor het vermijden van aanrijdingen vooraan, aanrijding met voetganger, voorwaartse nabijheid, startalarm van het voorste voertuig, waarschuwing voor veiligheidsafstand, herkenning van snelheidslimieten. We hebben de slimme functieset speciaal ontworpen om verkeersongevallen en botsingen op de meest effectieve manier te voorkomen. Om die reden kan het systeem, als het correct wordt beheerd, de veiligheid van chauffeurs, lading en weggebruikers aanzienlijk verbeteren en het aantal gewonden en dodelijke slachtoffers verminderen.

Hoe het werkt - de ADAS-camera die op een voorruit is gemonteerd, detecteert voortdurend de alarmerende rijgebeurtenissen voor een voertuig. Het Teltonika FMC125-model volgt ze en stuurt de relevante gegevens naar de speciale server voor tijdige monitoring, gedetailleerde analyse en verdere rapporten. Het belangrijkste is dat het systeem een ​​bestuurder onmiddellijk via het display op de hoogte stelt met een visuele en geluidswaarschuwing van een mogelijk naderend gevaar of een riskante rij-gebeurtenis.

Hoewel Teltonika ADAS een complete oplossing voor dagelijks gebruik is en er veel oorzaken van verkeersongevallen zijn, richten we ons hier op de belangrijkste redenen die de meeste botsingen met het verlaten van de rijstrook (LDW = Lane Departure Warning) veroorzaken. Laten we er een aantal nader bekijken en kijken hoe ADAS ze kan voorkomen.

Het kernprincipe van de LDW-functie is dit: het stuurt een onmiddellijke visuele en audiowaarschuwing via een display naar een bestuurder wanneer er een rijstrookafwijking is zonder signalering van een linker- of rechtergebeurtenis gedetecteerd, waardoor een ongeval of een botsing met een tegemoetkomende auto. Als de richtingaanwijzer van het voertuig is geactiveerd voordat een rijstrook wordt verlaten, wordt de gebeurtenis genegeerd, ervan uitgaande dat de bestuurder opzettelijk iets doet.

Afleiding door mobiele telefoons. Telefoneren, browsen en/of sms'en tijdens het rijden leidt ertoe dat bestuurders zich op iets anders concentreren en hun ogen van de weg afhouden. Het verhoogde risico op een verkeersongeval is hier ongetwijfeld duidelijk.

Vermoeidheid en slaperigheid. Slaperig rijden is de gevaarlijke combinatie van autorijden en slaperigheid of vermoeidheid. Om hieraan toe te voegen, is slaperig rijden een grote zorg voor veel professionele chauffeurs over de hele wereld. En dit is waarom: het maakt een persoon minder goed in staat om op de weg te letten, vertraagt ​​de reactietijd als hij/zij plotseling moet remmen of sturen, het beïnvloedt het vermogen om adequate en tijdige beslissingen achter het stuur te nemen. Dankzij de ADAS LDW-functie wordt het afdrijven van de rijstrook tijdig gedetecteerd en gevolgd, en een bestuurder wordt gewaarschuwd om de kostbare uitkomst te voorkomen.

Eten en/of drinken tijdens het rijden. Helaas is het ook een vrij veel voorkomende gewoonte en kan het dure of zelfs tragische gevolgen hebben voor weggebruikers en chauffeurs. Houd hier rekening mee - tijdens het eten wordt de reactiesnelheid van een bestuurder met 44% verlaagd; tijdens het drinken - met 22%. Om het nog erger te maken, volgens onderzoeksgegevens uitgevoerd door ExxonMobil, gaf meer dan 70% van de chauffeurs toe achter het stuur te eten, en meer dan 83% - aan het drinken van dranken tijdens het rijden. Als er vanwege de bovengenoemde afleidingen een ontoereikende of risicovolle rij-gebeurtenis plaatsvindt, wordt dit, net als voorheen, door de ADAS gedetecteerd, zodat de bestuurder zich weer kan concentreren en het voertuig op tijd onder controle kan krijgen.

Samenvattend, de gloednieuwe Teltonika ADAS-oplossing verzekert de volledige verantwoordelijkheid, gedetailleerd en onbetwistbaar bewijs van het rijgedrag van de bestuurder op de weg. Wees gerust, het helpt om op een juiste en tijdige manier om te gaan met de meest voorkomende ongewenste gewoonten en de hierboven genoemde risicoverhogende factoren, en redt mensenlevens, bedrijfsmiddelen, middelen en reputatie. Teltonika GPS-tracker FMC125 firmware-updates en configuratiewijzigingen kunnen ook op afstand worden gemaakt met behulp van de onlangs vernieuwde FOTA WEB-tool. Het is een krachtige softwareoplossing waarmee GPS-apparaten snel en efficiënt kunnen worden beheerd.

TOPOLOGIE

adas-keep-your-lane-systeem

VOORDELEN

Directe en duidelijke LDW-meldingen - een bestuurder krijgt een visuele en geluidswaarschuwing via een speciaal display dat handig op het dashboard is geplaatst wanneer een gebeurtenis van het afwijken van de eigen rijstrook wordt gedetecteerd.

Minder verkeersopstoppingen, ongevallen en botsingspercentages - het LDW-systeem detecteert continu en foutloos het gedrag van de bestuurder en voorkomt dat het voertuig van de rijstrook afwijkt, en helpt zo dure fouten op de weg te voorkomen.

Het houdt bestuurders verantwoordelijk, gedisciplineerd en veilig - het constant volgen en monitoren van voertuiggebeurtenissen, samen met een geschikt motivatiesysteem, zal de gewenste rijgewoonten bevorderen en de reputatie van het bedrijf verbeteren.

Probleemloos automatisch volgen, bewaken, melden en beheren van inidenten en bijna incidenten voor leerprogramma's - een nauwkeurige en tijdige overdracht van gegevens over gebeurtenissen naar een speciale server voor analyse door wagenparkbeheer met behulp van Teltonika ADAS-accessoire en FMC125-trackerfuncties.

Uitgebreide ADAS-oplossingsfunctionaliteit om te voorzien in de behoeften van bedrijfswagenparken - flexibele configuratie voor een project of zakelijke behoeften, een indrukwekkende reeks slimme waarschuwingssystemen en handige detecties op aanvraag om het wagenparkbeheer te optimaliseren, de bedrijfskosten, verkeersongevallen en boetes, medische- en verzekeringskosten te verlagen en de ROI aanzienlijk verbeteren.

WAAROM TELTONIKA?

Met de nieuw gelanceerde Teltonika ADAS bieden we een zeer geavanceerde voertuigtelematica-oplossing die zorgt voor slimme en geautomatiseerde chauffeurs volgen, registreren, informeren, monitoren en efficiënt wagenparkbeheer. Wees gerust, het voldoet aan de meest veeleisende behoeften die momenteel in een markt bestaan, maakt wegen veiliger en redt mensenlevens over de hele wereld.

Vanaf de start van het bedrijf, 23 jaar geleden tot vandaag, heeft het 1.700 sterke en groeiende team van Teltonika 15,5 miljoen IoT-apparaten geproduceerd, waarmee het duizenden klanten en partners over de hele wereld heeft geholpen. We zijn de juiste plaats om alles te krijgen wat u nodig hebt om te slagen - een indrukwekkende verscheidenheid aan gecertificeerde GPS-apparaten en softwaretools voor elk denkbaar gebruik in voertuigtelematica. Onze innovatieve aanpak, uitgebreide wereldwijde marktkennis, ultramoderne productiefaciliteiten met geautomatiseerde gerobotiseerde assemblagelijnen en klantenondersteuning die aan uw verwachtingen voldoet, geven ons een concurrentievoordeel en maken van Teltonika Telematica een zakelijke partner bij uitstek.

Teltonika Electronics Manufacturing Services

Een inkijk in de productie faciliteiten van Teltonika.

We maken een afspraak

LAAT ONS SAMEN BRAINSTORMEN OVER UW BUSINESS EN VOERTUIG TRACKER WENSEN

Overleg telefonisch, zoom of fysiek.